Ke Udara

{{nowplay.song.artist}}

{{nowplay.song.track}}

Ke Udara

SINAR

Menyinari Hidupmu

Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

{{currentshow.description}}

Segmen Terkini

SINAR

Menyinari Hidupmu

{{nowplay.song.artist}} Album Art Ke Udara

{{nowplay.song.track}}

{{nowplay.song.artist}}

Album Art Ke Udara

SINAR

Menyinari Hidupmu

{{currentshow.name}} {{currentshow.name}} Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

{{currentshow.description}}

HITZ Segmen Terkini

SINAR

Menyinari Hidupmu

Trending

3 Tabiat Harian Ini Mampu Mengancam Jantung Anda

Jantung merupakan nadi kehidupan bagi manusia, jadi jangan ambil mudah dengan tabiat ini..
26 Sep 2018, 01:56 PM

Main Image via Pexel.com

Setiap organ pada tubuh badan manusia mempunyai fungsi tersendiri ( kecuali apendiks) supaya kita mampu menjalani kehidupan yang sihat dan cergas. Jantung merupakan nadi utama untuk setiap organ dan ia juga merupakan akar kepada kehidupan kita.

Hampir semua di antara kita tahu kepentingan untuk menjaga kesihatan jantung seperti mengambil makanan yang bernutrisi tinggi, bersukan dan mengamalkan gaya hidup sihat namun ramai yang tidak sedar sebenarnya 5 tabiat harian ini boleh merosakkan jantung kita.

via GIPHY

#1 Mengambil Lebih Garam Dan Gula Secara Berlebihan

Hampir setiap orang menggunakan garam dan gula untuk memperisakan makanan supaya menjadi lebih enak. Namun begitu, pengambilan berlebihan boleh menyebabkan darah tinggi dan kencing manis sekali gus melemahkan saluran darah kita. Saluran darah yang lemah menyebabkan kekurangan pengaliran oksigen kepada jantung dan akhirnya mampu membawa kepada serangan jantung.

via GIPHY

#2 Duduk Melepek Seharian

Kurang bergerak dan sering duduk berjam – jam tanpa kita sedar sebenarnya mampu melemahkan jantung. Kita haruslah sentiasa bergerak untuk memastikan setiap sendi dan bahagian badan kita cergas sekali gus membantu peredaran oksigen di dalam badan.

Kita disarankan untuk berjalan selama 5 minit  setiap 1 jam selepas duduk. Kajian daripada Health and Morbidity pada tahun 2016 mengatakan 1 dari mana 4 orang dewasa sering menghabiskan masa mereka dengan duduk seharian.

via GIPHY

#3 Gangguan Tidur

Terlalu stress boleh menyebabkan tidur kita terganggu. Dan kadang – kala kita sering merasa letih dan tidak cukup tidur walaupun sudah tidur selama 7 – 8 jam sehari.

90% rakyat Malaysia mengalami masalah gangguan tidur. Rata – rata rakyat Malaysia tidur selama 6.4 jam sehari. Kajian menunjukkan 71% orang yang mengalami masalah tidur cenderung menderita penyakit jantung.

3 tabiat harian ini mampu mengancam jantung anda3 tabiat harian ini mampu mengancam jantung anda

Anlene HEART-PLUS™ dengan formulasi dwi aksi MoveMax™ and HeartMax

Minum 2 gelas Anlene HEART-PLUSmemberi badan anda nutrisi yang sama seperti mengambil 33 biji oren atau 61 biji epal yang membantu mengurangkan kadar kolestrol.

Gabungan nutrien HeartMax™ termasuklah Sterol Tumbuhan, Omega 3 (DHA & EPA), dan kalium, dengan kebaikan-kebaikan seperti berikut:

  • Sterol tumbuhan membantu mengurangkan kolesterol dalam darah;
  • Diuji mengandungi Indeks Glisemik yang rendah*. Ini penting dalam membantu mengurus tahap gula dalam darah.
  • Terdapat kajian yang menunjukkan bahawa asid lemak Omega 3 mungkin membantu mengurangkan trigliserida atau lemak dalam darah.

Tambahan pula, formulasi Anlene Heart Plus mengandungi tiada gula tambahan

9/10 mengesyorkan Anlene HEART-PLUS™ untuk keluarga dan rakan – rakan.

Jadi mulakan gaya hidup sihat dengan menjaga pemakanan, sentiasa aktif dalam kehidupan seharian, dapatkan tidur yang cukup untuk menjaga kesihatan jantung anda.

Filled Under :


*Kami mempunyai hak untuk memadamkan komen yang menyentuh sensitiviti/tidak bersesuaian.