Ke Udara

{{nowplay.song.artist}}

{{nowplay.song.track}}

Ke Udara

SINAR

Menyinari Hidupmu

Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

{{currentshow.description}}

Segmen Terkini

SINAR

Menyinari Hidupmu

{{nowplay.song.artist}} Album Art Ke Udara

{{nowplay.song.track}}

{{nowplay.song.artist}}

Album Art Ke Udara

SINAR

Menyinari Hidupmu

{{currentshow.name}} {{currentshow.name}} Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

{{currentshow.description}}

HITZ Segmen Terkini

SINAR

Menyinari Hidupmu

Tips Kesihatan

Doktor Ini Jelaskan Tanda-Tanda Diserang Kanser Limfoma

Ramai yang tertanya-tanya apakah penyakit Kanser Limfoma.......

doktor ini jelaskan tanda-tanda diserang kanser limfoma

Ramai yang tertanya-tanya apakah penyakit Kanser Limfoma semenjak peserta Gegar Vaganza, Elyana mengumumkan bahawa dirinya menghidap kanser Limfoma tahap empat. Dr Rafidah Abdullah yang merupakan pakar perunding perubatan telah berkongsikan info mengenai penyakit ini bagi mereka yang kurang jelas.

Untuk pengetahuan anda juga, penyakit ini juga merupakan punca kematian kepada anak ahli kumpulan UNIC, Bazli pada bulan Jun yang lepas selepas setahun berjuang melawan penyakit ini.

Ikuti perkongsian bermanfaat dari Dr Rafidah Abdullah.

Sejak bila pulak perubatan alternatif jadi rawatan limfoma?
Sejak semalam, perkataan limfoma berlegar di media sosial. Limfoma atau barah kelenjar limfa dalam badan bukan sama dengan barah yang lain. Ianya banyak jenis; rawatan dan prognosis juga tidak sama.
Ia terbahagi kepada Non-Hodgkins Lymphoma (NHL; gambar di bawah adalah dari internet dimana tahap IV ) dan Hodgkins Lymphoma. Yang kedua adalah lebih agresif sedikit. Ya, bergantung kepada jenis, rawatan biasanya kemoterapi / radioterapi dan ada beberapa lagi. Doktor akan ambil tisu dan beberapa ujian terperinci untuk membuat keputusan apa rawatan yang sesuai.


Kebiasaannya bermula dengan kelenjar limfa yang bengkak. Kalau di leher kita itu, agak biasa bengkak bila kita mengalami kuman infeksi; itulah reaksi biasa bilamana badan kita mengalami proses untuk melawan kuman tersebut. Kalau bengkak kejap, ok. Tapi kalau bengkak tidak baik, elok berjumpa dengan Doktor. Tambah lagi kalau ada simptom sistemik yang lain seperti demam, letih & lesu.


Tapi yang tentunya tidak boleh pukul rata semua orang rawatannya sama. Bergantung kepada jenisnya juga. Jika anda tidak tahan dengan apa-apa rawatan, bincang dengan Doktor yang merawat. Ianya boleh di kurangkan dos, ditukar dan pelbagai cara lagi.


Saya mohon sangat-sangat supaya artis kita bekerja sama dengan pengamal perubatan, bukan dengan founder produk apa-apa pun. Ya, kami tahu, menghadapi penyakit kanser / barah apa jenis sekalipun bukan senang. Kami tahu; ya memahami memang tidak. Tapi bincang lah dengan kami. TALK TO US! Beri kami pemahaman tersebut.
Lepas itu, elok benar lah founder produk ambil kesempatan pulak. Yang TV pulak, teruskan lah kan mengambil revenue dari orang macam ini. Etika perubatan, pada saya langsung tidak dihiraukan disini. Dah lah tau pun tidak apa limfoma tu; tup tup kata produk dia bagus dan boleh diambilšŸ˜‘. Yang produk-produk lain beri harapan pesakit macam ini dah kenapa? Cukup-cukup lah, jangan menipu.


Kami merayu anda yang ada penyakit apa-apa terutamanya kanser, tolong lah jumpa Doktor.
JANGAN ambil apa-apa produk. Ia bukan hanya TAK JALAN; malah ada yang membuat penyakit anda semakin teruk. Kami tak sanggup golongan ini membanjiri Zon Merah, Jabatan Kecemasan. Pada masa tersebut, sudah terlambat untuk kami buat apa-apa.


Menyesal kemudian, tiada gunanya.
Rafidah Abdullah
Pakar Perunding Perubatan

Sumber dari Dr. Rafidah Abdullah

 

Filled Under :


*Kami mempunyai hak untuk memadamkan komen yang menyentuh sensitiviti/tidak bersesuaian.