Ke Udara

{{nowplay.song.artist}}

{{nowplay.song.track}}

Ke Udara

SINAR

Menyinari Hidupmu

Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

{{currentshow.description}}

Segmen Terkini

SINAR

Menyinari Hidupmu

{{nowplay.song.artist}} Album Art Ke Udara

{{nowplay.song.track}}

{{nowplay.song.artist}}

Album Art Ke Udara

SINAR

Menyinari Hidupmu

{{currentshow.name}} {{currentshow.name}} Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

{{currentshow.description}}

HITZ Segmen Terkini

SINAR

Menyinari Hidupmu

tip sana sini

Bil Penyaman Udara Terlalu Tinggi? Ini 5 Langkah Mudah Buat Anda Kurangkan Kos

Langkah-langkah mudah ini memang berkesan!

bil penyaman udara terlalu tinggi? ini 5 langkah mudah buat anda kurangkan kos

Kredit gambar utama: Shutterstock

Tengah musim panas ni, rasa nak pengsan tengok bil elektrik yang asyik meningkat setiap bulan. Hampir setiap isi rumah di Malaysia ni tidak berpuas hati dengan bil elektrik yang tinggi. Salah satunya dah tentu disebabkan oleh penyaman udara yang dibuka sepanjang masa.

Tak perlu berkorban dan berpanas dengan menutup penyaman udara hanya kerana ingin menjimatkan kos. Anda boleh lakukan lima perkara mudah ini untuk mengurangkan kos:

#1 Pastikan semua tingkap dan pintu tertutup

Jika tingkap dan pintu bilik dibiar terbuka, bilik akan sejuk dengan lambat, dan ini akan membuatkan penyaman udara bekerja lebih keras bagi menyejukkan ruangan.

#2 Tutup penyaman udara di waktu malam ketika masuk tidur

Suhu di waktu malam sememangnya lebih rendah, jadi kalau boleh tutuplah penyaman udara anda ketika ingin masuk tidur bagi lebih penjimatan.

#3 Pastikan anda cuci penapis udara

Dalam hal penapis udara, memang ramai di antara kita yang jarang cuci penapis udara. Semakin kotor penapis tu, semakin susah penyaman udara tu nak berfungsi. Dan semakin susah ia nak berfungsi, semakin banyak tenaga yang ia gunakan, yang akan menyebabkan bil tinggi.

#4 Tutup penyaman udara bila keluar rumah

Ramai di antara kita yang lupa nak tutup penyaman udara bila keluar rumah. Bila dah sehari suntuk keluar rumah dan tiada orang di rumah, akan melambunglah bil elektrik disebabkan oleh penyaman udara yang lupa ditutup tu. Bila dah kejar masa ni, memang payah nak ingat tutup penyaman udara.

Salah satu cara paling mudah dan berkesan agar anda takkan lupa nak tutup penyaman udara ialah dengan menggunakan penyaman udara yang ada sistem Smart Control, di mana anda boleh mengawal penyaman udara anda melalui aplikasi smartphone di mana-mana saja, asalkan penyaman udara tu ada talian WiFi.

#5 Gunakan penyaman udara yang ada Smart Sensor

Smart Sensor boleh mengesan jika ada orang di dalam bilik atau sebaliknya. Selalunya dengan Smart Sensor ini, penyaman udara akan menghalakan hawa dingin secara terus terhadap orang yang berada dalam bilik. Sekiranya tiada orang di dalam bilik, penyaman udara akan meningkatkan suhu setiap 20 minit.

Jadi, walaupun penyaman udara terus dibuka secara berterusan, ia tidak akan memakan tenaga yang banyak. Ini membantu dalam pengurangan bil elektrik, sebab jika penyaman udara dibuka bagi tempoh yang lama pada suhu yang rendah, ia akan menjana lebih banyak tenaga elektrik.

Jika anda sedang mencari penyaman udara yang ada Smart Sensor atau Smart Control ini, penyaman udara SMARTO keluaran terbaru oleh Daikin mempunyai tiga ciri khas yang boleh membantu dalam menjimatkan bil elektrik:

bil penyaman udara terlalu tinggi? ini 5 langkah mudah buat anda kurangkan kos

Kredit gambar: Daikin

Smart Sense 
Sensor haba yang mengesan haba tubuh seseorang dan boleh mengubah suhu bilik berdasarkan kehadiran orang.

Smart Clean 
Penapis udara yang menggabungkan tiga lapis teknologi penapisan: penapis ‘teh hijau’ untuk menapis segala jenis bakteria dan virus, penapis habuk, dan juga teknologi Streamer bagi menghapuskan segala allergen yang masuk atau mereput dalam penapis.

Smart Control 
Sistem kawalan penyaman udara melalui aplikasi smartphone ‘Daikin Mobile Controller’ yang membolehkan anda mengawal penyaman udara di mana-mana saja.

Lagipun, penyaman udara ini memang dah ada penapis udara, jadi anda tak perlu lagi nak membazir duit beli dua benda berasingan.

Nak menangkan penyaman udara yang canggih ini? Jangan lupa sertai Pertandingan Pikat Line Ramadan di SINAR! Pemenang yang bertuah akan memenangi sebuah penyaman udara Daikin SMARTO R32 Inverter bernilai RM2,200! Klik sini untuk maklumat lanjut!

Filled Under :


*Kami mempunyai hak untuk memadamkan komen yang menyentuh sensitiviti/tidak bersesuaian.